
- Lecția 13. Fiți treji și vegheați
- Lecția 12. Un apel către conducătorii bisericii
- Lecția 11. Dragoste fierbinte
- Lecția 10. Trăind o viață nouă
- Lecția 9. Botezul de care toți au nevoie
- Lecția 8. Atitudinea creștinului
- Lecția 7. Un apel către soți și soții
- Lecția 6. Mărturisind lumii
- Lecția 5. Pietre vii
- Lecția 4. Cuvântul lui Dumnezeu
- Lecția 3. Copii ascultători ai lui Dumnezeu
- Lecția 2. „Străinii”
- Lecția 1. Un apostol al lui Isus Hristos
Lecția 13. Fiți treji și vegheați
TEXT DE MEMORAT: „Fiți treji și vegheați! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită.“ (1 Petru 5:8).
„Din zilele lui Adam și până în vremea noastră, marele nostru vrăjmaș și-a exercitat puterea de a prigoni și de a distruge. El se pregătește acum pentru ultima lui campanie împotriva bisericii.“ – Tragedia veacurilor, p. 510 (cap. 30: Vrăjmășia dintre om și Satan).
Studiu recomandat: Solii alese, vol. 1, pp 126, 127 (secț. 36: În Hristos nu sunt clase sociale); Tragedia veacurilor, pp. 39-48 (cap. 2: Persecuțiile din primele veacuri).
Duminică 23 iunie
1. CUNOSCÂND DESPRE CE VORBEA
a. Ce avertisment serios a scris Petru în concluzia primei sale epistole? 1 Petru 5:8.
1 Petru 5:8: „Fiți treji și vegheați! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită.“
„Satan este mereu la lucru, dar puțini sunt aceia care au vreo idee cu privire la activitatea și subtilitatea lui. Poporul lui Dumnezeu trebuie să fie pregătit pentru a se împotrivi vicleniei vrăjmașului... Satan pășește fără zgomot, mișcarea lui este prudentă, iar armele mascate. El nu se aventurează să se prezinte deschis, ca nu cumva să trezească energiile adormite ale creștinului, și aceasta să-l conducă să se roage lui Dumnezeu...
Omul este robul lui Satan și, în mod natural, este înclinat să urmeze sugestiile lui și să facă ceea ce el îi poruncește. În el însuși n-are nicio putere de a opune o rezistență eficientă păcatului... Numai prin Hristos se poate limita puterea lui Satan.“ – Mărturii pentru comunitate, vol. 5, pp. 293, 294 (Înșelăciunea păcatului).
b. Ce a învățat ulterior Petru, ca secret care l-ar fi ajutat să fie biruitor în palatul lui Caiafa, în timpul procesului lui Isus? Matei 26:38, 40, 41.
Matei 26:38, 40, 41: „Isus le-a zis atunci: „Sufletul Meu este cuprins de o întristare de moarte; rămâneți aici și vegheați împreună cu Mine.”... Apoi a venit la ucenici, i-a găsit dormind și a zis lui Petru: „Ce, un ceas n-ați putut să vegheați împreună cu Mine! Vegheați și rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită; duhul, în adevăr, este plin de râvnă, dar carnea este neputincioasă.”
„Încrederea în sine duce la neglijarea vegherii și a rugăciunii umile, în pocăință. Există ispite exterioare ce trebuie evitate, și vrăjmași dinăuntru și nedumeriri ce trebuie biruite; căci Satan își adaptează ispitele în funcție de caracterele și temperamentele indivizilor.“ – Ibid, vol. 3, p. 445 (secț. – Unitatea în biserică).
Luni 24 iunie
2. SĂ ȘTII CINE ESTE DUȘMANUL TĂU
a. În afară de faptul că se apropie având caracteristicile unui leu, numiți o altă modalitate prin care inamicul sufletelor noastre se apropie adesea de pradă. 2 Corinteni 11:14.
2 Corinteni 11:14: „Și nu este de mirare, căci chiar Satana se preface într-un înger de lumină.“
„Satan caută continuu să-i ruineze pe cei care nu cunosc procedeele lui și care nu simt că au nevoie de rugăciunile și sfaturile prietenilor evlavioși și cu experiență. Mulți dintre tinerii care au venit la _____ cu hotărâri bune de a trăi o viață creștină ajung într-o grupă de tineri care îi iau de mână și sub masca prieteniei îi conduc direct în cursa lui Satan. Vrăjmașul nu vine întotdeauna ca un leu care răcnește. Deseori, el apare ca un înger de lumină, luând o înfățișare prietenoasă, prezentând ispite speciale cărora este greu să le reziste cei fără experiență.“ – Mărturii pentru comunitate, vol. 4, p. 207 (secț. – Mustrări necesare).
b. Prin ce căi ale sufletului obține Satan cel mai mare succes, în special în această eră a accesului aproape universal la telefoane mobile și internet? 1 Petru 2:11; 1 Ioan 2:16.
1 Petru 2:11: „Preaiubiților, vă sfătuiesc ca pe niște străini și călători, să vă feriți de poftele firii pământești, care se războiesc cu sufletul.“
1 Ioan 2:16: „Căci tot ce este în lume: pofta firii pământești, pofta ochilor și lăudăroșia vieții, nu este de la Tatăl, ci din lume.“
„Mulți tineri... citesc orice pot să obțină. Povești de dragoste captivante și imagini murdare au o influență corupătoare. Romanele sunt citite cu nesaț de mulți și, drept rezultat, imaginația lor devine mânjită... Fotografii cu femei goale sunt frecvent distribuite [în special online]... Pofta ochilor și pasiuni stricate sunt trezite prin privire și lectură. Inima este coruptă prin imaginație. Mintea găsește plăcere în contemplarea scenelor care trezesc cele mai josnice pasiuni. Aceste imagini rușinoase, văzute printr-o imaginație mânjită, corup purtarea și pregătesc ființele înșelate și orbite să dea frâu liber patimilor păcătoase. Apoi, urmează păcate și abateri care trag ființele făcute după chipul lui Dumnezeu în jos, la un nivel cu animalele, afundându-le în cele din urmă în pierzare. Evitați să citiți sau să priviți la lucruri care vă vor sugera cugete murdare. Cultivați puterile morale și intelectuale...
Fac apel la părinți să controleze lectura [și accesul la internet] copiilor lor.“ – Ibid., vol. 2, p. 410 (secț. – Senzualitate la cei tineri) [cuvintele din paranteză au fost adăugate].
„Prin poftă, Satan controlează mintea și întreaga ființă.“ — Christian Temperance and Bible Hygiene, p. 37.
„Multe mame creștine care, prin exemplul și educația pe care o dau copiilor lor, îi pregătesc pe aceștia să devină gurmanzi și bețivi. Copiilor li se permite adesea să mănânce tot ce poftesc și când poftesc, fără a ține seama de sănătate.“ – Dietă și hrană, p. 235 (cap. 13 – Alimentația în copilărie).
Marți 25 iunie
3. SINGURA CALE SPRE BIRUINȚĂ
a. Ce trebuie să aibă fiecare creștin pentru a rezista lui Satan? 1 Petru 5:9 p.p.; Iacov 4:7.
1 Petru 5:9 p.p.: „Împotriviți-vă lui tari în credință“
Iacov 4:7: „Supuneți-vă, dar, lui Dumnezeu. Împotriviți-vă diavolului, și el va fugi de la voi.“
„[Eva] a nesocotit cuvintele lui Dumnezeu și aceasta a fost ceea ce a dus la căderea ei. În ziua judecății, oamenii nu vor fi condamnați pentru faptul că în mod cinstit au crezut o minciună, ci pentru că n-au crezut adevărul, pentru că au neglijat ocazia de a învăța ce este adevărul.“ – Patriarhi și profeți, p. 55 (cap. 3: Ispitirea și căderea).
„Atunci când ei au doar o teorie, o credință superficială pe care nu o pot explica, o ispită bruscă îi va determina să se abată cu curentul care îi poartă spre lume.“ – Înalta noastră chemare, p. 332 (22 noiembrie).
b. Ce îi face pe mulți creștini pradă ușoară pentru Satan, chiar dacă pretind a crede Cuvântul lui Dumnezeu? Proverbe 19:2; Osea 4:6 p.p.; comparați cu Romani 10:17; 15:4.
Proverbe 19:2: „Lipsa de știință este o pagubă pentru cineva, și cine aleargă neghiobește înainte o nimerește rău.“
Osea 4:6 p. p.: „Poporul Meu piere din lipsă de cunoștință.“
Romani 10:17: „Astfel, credința vine în urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos.”
Romani 15:14: „În ce vă privește pe voi, fraților, eu însumi sunt încredințat că sunteți plini de bunătate, plini și de orice fel de cunoștință, și astfel sunteți în stare să vă sfătuiți unii pe alții.“
„Ispitele par adesea irezistibile pentru că, prin neglijarea rugăciunii și a studiului Bibliei, cel ispitit nu-și poate aminti cu ușurință făgăduințele lui Dumnezeu și nu-l poate întâmpina pe Satan cu armele Scripturii.“ – Tragedia veacurilor, p. 600 (cap. 37: Scripturile, o apărare sigură).
c. Ce adevăr ar trebui să fie o încurajare pentru fiecare suflet sub asediul atacurilor lui Satan? 1 Petru 5:9, 10; 1:6, 7; 2 Corinteni 4:17.
1 Petru 5:9, 10: „Împotriviți-vă lui tari în credință, știind că și frații voștri în lume trec prin aceleași suferințe ca voi. Dumnezeul oricărui har, care v-a chemat în Hristos Isus la slava Sa veșnică, după ce veți suferi puțină vreme, vă va desăvârși, vă va întări, vă va da putere și vă va face neclintiți.”
1 Petru 1:6, 7: „În ea voi vă bucurați mult, măcar că acum, dacă trebuie, sunteți întristați pentru puțină vreme, prin felurite încercări, pentru ca încercarea credinței voastre, cu mult mai scumpă decât aurul care piere, și care totuși este încercat prin foc, să aibă ca urmare lauda, slava și cinstea, la arătarea lui Isus Hristos.“
2 Corinteni 4:17: „Căci întristările noastre ușoare, de o clipă, lucrează pentru noi tot mai mult o greutate veșnică de slavă.“
„Petru a scris credincioșilor într-o vreme de o deosebită încercare a bisericii. Mulți chiar se și împărtășiseră de suferințele lui Hristos și în curând biserica avea să îndure o perioadă de îngrozitoare prigoană... În curând, lupi cruzi aveau să pătrundă în biserică, necruțând turma. Dar niciunul din aceste lucruri nu trebuia să-i descurajeze pe acei a căror nădejde era concentrată în Hristos. Prin cuvinte încurajatoare și de însuflețire, Petru a îndreptat mințile credincioșilor de la încercările prezente... „la o moștenire nestricăcioasă și neîntinată”... „Dumnezeul oricărui har”, se ruga el cu toată căldura sufletului, „care v-a chemat în Hristos Isus la slava Sa veșnică, după ce veți suferi puțină vreme, vă va desăvârși, vă va întări, vă va da putere și vă va face neclintiți.“ – Faptele Apostolilor, p. 528 (cap. 51 – Un subpăstor credincios).
Miercuri 26 iunie
4. BISERICA ÎN BABILON
a. Cu ce episoade din istorie compară Petru biserica creștină răspândită în „Babilon” și asuprită de puterile pământești? Daniel 3:1-6; Estera 3:8; 1 Petru 5:13.
Daniel 3:1-6: „Împăratul Nebucadnețar a făcut un chip de aur, înalt de șaizeci de coți și lat de șase coți. L-a ridicat în valea Dura, în ținutul Babilonului. Împăratul Nebucadnețar a poruncit să cheme pe dregători, pe îngrijitori și pe cârmuitori, pe judecătorii cei mari, pe vistiernici, pe legiuitori, pe judecători și pe toate căpeteniile ținuturilor, ca să vină la sfințirea chipului pe care-l înălțase împăratul Nebucadnețar. Atunci dregătorii, îngrijitorii și cârmuitorii, judecătorii cei mari, vistiernicii, legiuitorii, judecătorii și toate căpeteniile ținuturilor s-au strâns la sfințirea chipului pe carel înălțase împăratul Nebucadnețar. S-au așezat înaintea chipului pe care-l înălțase Nebucadnețar. Iar un crainic a strigat cu glas tare: „Iată ce vi se poruncește, popoare, neamuri, oameni de toate limbile! În clipa când veți auzi sunetul trâmbiței, cavalului, chitarei, lăutei, psaltirei, cimpoiului și a tot felul de instrumente de muzică, să vă aruncați cu fața la pământ și să vă închinați chipului de aur pe care l-a înălțat împăratul Nebucadnețar. Oricine nu se va arunca cu fața la pământ și nu se va închina va fi aruncat chiar în clipa aceea în mijlocul unui cuptor aprins.”
Estera 3:8: „Atunci Haman a zis împăratului Ahașveroș: „În toate ținuturile împărăției tale este risipit un popor deosebit între popoare, care are legi deosebite de ale tuturor popoarelor și nu ține legile împăratului. Nu este în folosul împăratului să-l lase liniștit.“
1 Petru 5:13: „Biserica aleasă cu voi, care este în Babilon, vă trimite sănătate. Tot așa și Marcu, fiul meu.“
„Într-o țară în care închinarea idolatră avea o răspândire generală, chipul frumos și scump din câmpia Dura, reprezentând slava Babilonului... trebuia să fie consacrat ca obiect de închinare... Un decret a fost dat ca în ziua dedicării, toți să-și dovedească loialitatea supremă față de puterea Babilonului plecându-se înaintea chipului...
În ziua aceea memorabilă, puterile întunericului păreau că au câștigat o biruință deosebită...“
Dar Dumnezeu a hotărât altfel. Nu toți și-au plecat genunchii simbolului idolatru al puterii omenești...
Arătând către cuptorul aprins, [regele] le-a reamintit pedeapsa care-i așteaptă dacă urma să persiste în refuzul de a asculta de voia lui. Dar evreii au mărturisit cu hotărâre supunerea lor față de Dumnezeul cerului.“ – Profeți și regi, pp. 505-507 (cap. 41: Cuptorul de foc).
„Decretul care va fi dat în cele din urmă împotriva rămășiței poporului lui Dumnezeu va fi foarte asemănător cu acela emis de Ahașveroș împotriva iudeilor. Astăzi, vrăjmașii adevăratei biserici văd în grupa cea mică a păzitorilor poruncii Sabatului un Mardoheu la poartă. Reverența poporului lui Dumnezeu față de Legea Sa este o mustrare continuă pentru acei care au lepădat temerea de Domnul și calcă în picioare Sabatul Său.
Satan va trezi indignarea împotriva minorității care refuză să accepte obiceiurile și tradițiile populare.“ – Ibid., p. 605 (cap. 49: În zilele împărătesei Estera).
„Puterile pământului și ale iadului s-au aliniat împotriva lui Hristos în persoana urmașilor Săi. Păgânismul a prevăzut că, dacă Evanghelia va birui, templele și altarele lui vor fi îndepărtate; de aceea și-a concentrat forțele pentru a distruge creștinismul.“ – Tragedia veacurilor, p. 39 (cap. 2: Persecuțiile din primele veacuri).
b. De ce există astăzi doar puțină persecuție, sau chiar deloc, în majoritatea locurilor? Ioan 15:19.
Ioan 15:19: „Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei; dar, pentru că nu sunteți din lume și pentru că Eu v-am ales din mijlocul lumii, de aceea vă urăște lumea.”
„Doar din cauza spiritului de compromis cu păcatul, din cauză că marile adevăruri ale Cuvântului lui Dumnezeu sunt privite cu indiferență, pentru că este atât de puțină evlavie în biserică, creștinismul este în aparență atât de popular în lume. Să se producă o reînviorare a credinței și puterii din prima biserică, și atunci spiritul persecuției va fi reînviat, iar flăcările persecuției vor fi iarăși aprinse.“ – Ibid., p. 48 (cap. 2: Persecuțiile din primele veacuri).
Joi 27 iunie
5. ÎNVĂȚĂTURILE DE LA FINALUL EPISTOLEI
a. Cine l-a ajutat pe Petru să scrie epistola sa? 1 Petru 5:12.
1 Petru 5:12: „V-am scris aceste puține rânduri prin Silvan, care cred că este un frate credincios, ca să vă sfătuiesc și să vă adeveresc că adevăratul har al lui Dumnezeu este harul acesta de care v-ați alipit.“
b. Cum știm că Silvan a fost un misionar activ și colaborator al lui Petru și Pavel (care probabil i-a ajutat cu gramatica greacă în scrierea unor epistole)? 2 Corinteni 1:19; 1 Tesaloniceni 1:1; 2 Tesaloniceni 1:1. Ce aseamănări există în privința aceasta în viața sorei Ellen G. White?
2 Corinteni 1:19: „Căci Fiul lui Dumnezeu, Isus Hristos, care a fost propovăduit de noi în mijlocul vostru, prin mine, prin Silvan și prin Timotei, n-a fost „da” și „nu”, ci în El nu este decât „da”.
1 Tesaloniceni 1:1: „Pavel, Silvan și Timotei, către Biserica tesalonicenilor, care este în Dumnezeu Tatăl și în Domnul Isus Hristos: Har și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Isus Hristos.“
2 Tesaloniceni 1:1: „Pavel, Silvan și Timotei, către Biserica tesalonicenilor, care este în Dumnezeu, Tatăl nostru, și în Domnul Isus Hristos.“
„În timpul vieții soțului meu, el a lucrat ca ajutor și sfătuitor în transmiterea mesajelor date mie... Învățătura pe care am primit-o în viziuni a fost scrisă cu credincioșie de mine...
Ulterior, am examinat împreună problema, soțul meu corectând erorile gramaticale și eliminând repetițiile inutile. Apoi a fost copiat cu grijă pentru persoanele către care erau adresate sau pentru tipograf...
După moartea soțului meu, mi s-au alăturat ajutoare credincioase, care au lucrat neobosit în munca de copiere a mărturiilor și pregătirea articolelor pentru publicare.
Dar informațiile care circulă, că unii dintre ajutoarele mele își permit să adauge materiale sau să schimbe sensul mesajelor pe care le scriu, nu sunt adevărate.“ – Solii Alese, vol. 1, p. 50 (4: Scrierea mărturiilor pentru biserică).
c. Ce obicei creștin bun a fost stabilit de apostoli și ar trebui să fie încă practicat printre credincioși astăzi? 1 Petru 5:14.
1 Petru 5:14: „Spuneți-vă sănătate unii altora cu o sărutare de dragoste. Pacea să fie cu voi cu toți care sunteți în Hristos Isus! Amin.“
„Salutul sfânt... ar trebui să fie mereu luat în considerație în adevăratul lui caracter. Acesta este o sărutare sfântă. El ar trebui să fie privit ca un semn de tovărășie cu prietenii creștini atunci când se despart și când se reîntâlnesc, după ce au fost departe unii de alții timp de mai multe săptămâni sau luni... Nimic nu poate părea rău când sărutarea sfântă este dată la vremea și la locul cuvenit.“ – Scrieri timpurii, p. 117 (secț. – Credincioșia în întâlnirile de părtășie).
Vineri 28 iunie
ÎNTREBĂRI RECAPITULATIVE PERSONALE
1. Cum precedă adesea încrederea în sine o cădere în ispită?
2. Cum mă pot face pasiunile sau apetitul să cad pradă șiretlicurilor lui Satan?
3. De ce m-ar ajuta un studiu personal mai frecvent și consacrat al Bibliei?
4. Explică echilibrul dintre relațiile publice bune și comportamentul greșit.
5. Ce pot face pentru a ajuta biserica să avanseze în răspândirea Evangheliei?